Krivotvorenje etarskih ulja

Tržište koje suštinski radi na osnovu kriterijuma maksimizacije profita automatski pruža ono što kupci zahtevaju: jeftin kvalitet, ili u najgorem slučaju, falsifikate. Budući da su veliki snabdevači etarskih ulja često snabdevači i sintetskih mirisa i aroma, granica postaje vrlo neodređena. Mnoga etarska ulja su retka, sa bezbrojnim problemima dobavljanja, dugim vremenom čekanja na isporuku, propalim usevima, itd. Kao posledica suše i promenjivih klimatskih uslova, etarska ulja predstavljaju krajnje složen proizvod.

Primeri popularnih i raširenih krivotvorenja

Pravo ulje Niaoulija npr., nije lako naći na tržištu. Čak i neki od najvećih snabdevača u Evropi, nakon pažljivog razmatranja, slažu se da zapravo trguju otpacima ili prerađenim proizvodima (od eukaliptusa). Isto važi i za Kajeput, koji čak ni ugledne kompanije često ne nude u čistom obliku.

Ništa manje problematična mogu da budu semena anisa i morača , koja mirišu kao anis bombone, kod većine snabdevača. Svež, pomalo herbalni mirs pravog ulja, koji je takođe manje “upadljiv”, ovde nedostaje. Većina ovih ulja je začinjena veštačkim ili prirodnim anetolom. Ovo je jefitnije – ali je cena za ovo daleko ispod onog što bi čisto ulje trebalo da pruži. Stoga se preporučuje da se ova ulja ispitaju gasnim hromatogramom. Kako biste mogli prepoznati falsifikat ili dobiti pouzdanu potvrdu da se radi o čistom ulju.

Pravo ulje Verbene, vanila absolut i benzoin su vrlo skupi. Stoga često dolaze u mešavinama sa masnim uljima, alkoholom, migliolom i sintetskim uljima (koja su jeftinija). Takva “priprema soseva”, kako se francuzi šale, ponekad košta svega desetinu od originalne cene.

Ostali česti falsifikati

Mešanje sa jeftinijim uljima od iste biljke sa drugog područja: </ span>
npr. Bourbon geranijum sa Egipatskim geranijumom, Marokanska mirta sa mirtom sa Balkana, sibirska smreke sa kineskom smrekom, itd.

Mešanje sa (jeftinijim) etarskim uljima iste biljke, ali napravljenim od različitog dela biljke. Primer: </ span>
Karanfilić (cvet) sa uljem lista karanfilića, ulje kore cimeta sa uljem od lista cimeta, ulje nerolija sa uljem petitgreina, ulje korena angelike sa uljem lista angelike, itd.

Mešanjem sa jeftinijim etarskim uljima dobijenim od biljaka iste porodice ili istog imena. Primer: </ span>
Istočnoindijski sandal sa “Zapadnoindijskim sandalom” (Amiris, što u stvari, nije pravo sandalovo drvo), ulje timijana sa uljem poljskog timijana, ulje lavande sa uljem lavandina, Cejlonski cimet sa kasia cimetom, itd.

Mešanje sa jeftinijim uljima dobijenim od drugih biljaka. Primer: </ span>
Ulje limunske trave sa litseom, ulje pačulija sa gurđum balzamom, ulje ruzmarina sa uljem eukaliptusa, ulje verbene sa uljem limunske trave i citralom (ex Litsea), ulje tamjana sa terpentinom, ulje ružinog drveta sa šiuom, ulje matičnjaka sa “indijskim matičnjakom” (limunska trava), ulje muskatne žalfije sa lavandom, ulje mandarine sa uljem pomorandže, ulje “belog” timijana sa terpentinom, itd.

Mešavina sa izlovanim prirodnim ili sintetičkim mirisima. Primer: </ span>
Ulje limuna sa citralom i terpenima pomorandže, ulje peperminta sa mentolom, ulje eukaliptusa sa uljem cineola, ulje geranijuma sa geraniolom i citronelolom, ulje pačulija sa uljem karanfila, ulje ruzmarina sa uljem kamfora, ulje timijana sa timolom ili karvakrolom, ulje spearminta sa karvonom, ulje karadamoma sa terpenil acetatom, ulje elemija sa deodorisanim terpenima pomorandže, ulje muskatne žalfije sa linalil acetatom ili sintetskim linalolom, ulje karanfilića sa eugenolom, ulje bergamota sa sintetskim linalolom, limunskim terpenom i linalil acetatom.