Etarska ulja:
moćna esencija prirode

Pojedine biljke imaju posebne ćelije koje su sposobne da transformišu supstance nastale u procesu fotosinteze u aromatične molekule pod nazivom „etarska ulja“.

Neka od njih sadrže i do 500 različitih biohemijskih komponenti, od kojih su sve u vrlo složenoj, prirodnoj ravnoteži. Ovi „građevinski blokovi“ su odgovorni za određeni način delovanja ulja.

Svaka biljka tako ima svoj mirisni profil i svoj individualni dodir. Etarsko ulje služi kao mamac za insekte, kao način komunikacije sa drugim biljkama, kao zaštita od bakterija, gljivica i insekata, kao zaštita od UV zračenja ili od prekomernog gubitka vode isparavanjem.

U aromaterapiji, mirisni efekat etarskih ulja koristi se za stimulisanje duha i tela.

Mirisi

Iskusni aromaterapeut je do te mere razvio svoje čulo mirisa da može s lakoćom da prepozna kvalitet, a ponekad i poreklo ulja, prema njegovom mirisu. Ali čak i neiskusan nos može da primeti razliku, naročito ako ima mogućnost da uporedi i pomiriše više ulja.

Klasifikacija smernica za upotrebu etarskih ulja

Gornja nota (nivo duha)
Miris u početku razvija snažnu aromu, ali je vrlo lako isparljiva. Uticaj je stimulišući, podstiče koncentraciju, rasvetljava, podiže raspoloženje, osvežava.
Na primer: citrusna četinarska ulja, npr. bergamot, eukaliptus, pepermint

Srčana nota (nivo duše)
Miris se razvija polako, sa snažnim karakerom.
Poseduje balansirajući, harmonizirajući efekat, koji otvara i stimuliše srce.
Na primer: Cvetovi, medicinsko bilje i začini: čajevo drvo, lavanda, palmaroza, ilang ilang…

Bazna nota (telesni nivo)
Miris se širi sporo i ustrajno, opor je, drvenkast i mošusni.
Poseduje balansirajući, zemljani, smolast, topao, težak, stabilizirajući efekat.
Na primer: ulja korenja, drveta ili smola: vetiver, koren angelika…

Karakteristike eteričnih ulja

Etarska ulja…

  • su visoko koncentrisane supstance
  • imaju različite boje
  • imaju varijacije mirisa
  • imaju različitu konzistenciju, od tečne do teške
  • isparavaju- ne ostavljaju masne fleke
  • osetljiva su na svetlost i toplotu
  • su lipofilna, tj. ne kombinuju se sa vodom, ali se kombinuje sa uljima, masnoćama, medom, slatkom pavlakom, mlekom, žumancetom jaja, alkoholom, sufaktantima, šećerom i sa solju
  • sastoji se od stotina raznovrsnih jedinjenja koja određuju njegov efekat